1. Primul lucru pe care trebuie să-l păstrați în secret, sunt planurile de viitor. Nu spuneți nimănui până planurile nu se vor îndeplini. Orice idee nu este ideală și are unele puncte slabe, în care se poate lovi foarte ușor.

2. Al doilea lucru despre care este bine să nu spuneți nimic, sunt faptele de milostenie. Un lucru bun este o raritate în această lume și de aceea trebuie păzit foarte bine. Nu vă lăudați cu faptele bune. Mândria va înlătura tot binele care a venit din această milostenie.

3. Al treilea lucru despre care nu trebuie să vorbim o reprezintă nevoinţa noastră. Nu relataţi tuturor despre limitele dvs. în alimentație, somn, rugăciune etc. Asceza fizică aduce foloase dacă este în coordonare cu starea emoțională.

4. Al patrulea lucru despre care trebuie să tăcem este curajul și bărbăția noastră. Unii au încercări interioare, alții încercări exterioare. Încercările exterioare se observă, de aceea oamenii primesc medalii, însă dacă au fost depășite anumite încercări interioare nimeni nu le poate observă și de aceea nici nu aveți premii pentru ele.

Citeşte şi:  Omul trăieşte în atmosfera mulţimii duhuri­lor răutăţii care sunt sub ceruri, se molipsește și se face el însuşi locuință a dracilor

5. Al cincilea lucru sunt cunoștințele duhovnicești. Acestea au diferite niveluri și trebuie dezvăluite doar la un anumit nivel de pregătire. Principala greșeală a începătorilor este dorința de a împărtăși celorlalţi propria starea duhovnicească, care în loc să le aducă liniște, le aduce tulburare.

6. Al șaselea lucru despre care nu trebuie să vorbiţi sunt problemele familiale. Țineți minte: cu cât mai puțin veți vorbi despre problemele din familia dvs. cu atât ea va fi mai puternică și mai stabilă. Cearta este îndepărtarea energiei negative care se adună în procesul de comunicare.

7. Al șaptelea lucru despre care nu trebuie să vorbiți sunt cuvintele urâte pe care le-ați auzit. Puteți să vă murdăriți încălțămintea sau puteți să vă murdăriți conștiința. Dacă veniți acasă și spuneți tot ce ați auzit de la un necioplit pe stradă, nu vă va deosebi de acea persoană care a venit acasă și nu s-a descălțat.

***

Familia ortodoxa are arme puternice: credinta, rugaciunea si harul

O familie ortodoxa are insa arme puternice: credinta in Dumnezeu, rugaciunea unuia pentru celalalt si, bineinteles, harul si binecuvantarea primite prin Taina Cununiei. Sotii nu mai sunt singuri: cu ei este Dumnezeu!

Citeşte şi:  Atunci cand spui cuiva un cuvant greu, jignitor, batjocoritor, ironic, zeflemitor esti un om crud

Bineinteles, nici ortodocsii credinciosi nu sunt scutiti in viata familiala, conjugala, de ispitele, incercarile si furtunile care pandesc orice familie obisnuita.

Se poate spune ca aproape orice familie trece in viata prin aceleasi greseli, intr-o masura mai mare sau mai mica. Unii depasesc cu succes aceste dificultati, se calesc in ele, dobandind o si mai mare dragoste reciproca; altii, din pacate, se frang.

O familie ortodoxa are insa arme puternice: credinta in Dumnezeu, rugaciunea unuia pentru celalalt si, bineinteles, harul si binecuvantarea primite prin Taina Cununiei. Sotii nu mai sunt singuri: cu ei este Dumnezeu!

De regula, oamenii aflati departe de credinta considera cununia pur si simplu un ritual frumos. Se cununa toti: starurile de cinema, reprezentantii show-business-ului.

Totul este foarte frumos: lumanarile, icoanele, preotul si limuzina alba langa biserica. In vremurile noastre de superstitii si ocultism a aparut inca un mod de a intelege Taina Cununiei: ca pe o lucrare magica ce-i leaga pe soti pentru vecie, independent de felul cum se vor comporta.

Citeşte şi:  Sfântul Cuvios Nil Pustnicul: Vezi, fiule, că opt sunt gândurile din care pornesc toate răutăţile

Majoritatea oamenilor chiar asa si inteleg toate Tainele si ritualurile bisericesti: „Popa o sa faca ceva, o sa stropeasca, o sa sopteasca, si totul o sa-mi mearga bine”, iar ei insisi nu vor sa depuna nici un efort.

De ce sunt gresite conceptiile acestea? Pentru ca fara eforturile si rugaciunea noastra nici o Taina nu o sa ne aduca vreun folos. Si nu numai Tainele, ci nici o rugaciune bisericeasca – de exemplu, sfintirea masinii.

Cand sfintesc un automobil obisnuiesc sa intreb: „De ce lipiti iconite in masina pe panoul de bord?” De regula mi se raspunde: „Pai, ca sa apere masina s.a.m.d.” Raspuns gresit! Icoanele se afla in masina ca indata ce ne-am asezat la volan sa ne amintim: „Am uitat sa facem rugaciune inainte de a pleca la drum!”

Daca omul isi va aminti asta, Domnul il va ajuta. Dumnezeu nu ne mantuieste fara noi.


Pr. Pavel Gumerov